Ένα πρωτότυπο έργο Χωρικής Επαυξημένης Πραγματικότητας (Spatial Augmented Reality) στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών

Κείμενο: Θεόδωρος Ράντος*

Η επαυξημένη πραγματικότητα αλλάζει σημαντικά τη συνολική εμπειρία του επισκέπτη στα μουσεία εισάγοντας μια διαφορετική διαδραστική σχέση μεταξύ των επισκεπτών και των εκθεμάτων. Οι πληροφορίες ενισχύονται ψηφιακά με πολλαπλές αισθητηριακές μεθόδους όπως οπτικές, ακουστικές, απτικές και σωματοαισθητηριακές.
Πρόκειται για μια νέα διαδραστική τεχνολογία η οποία δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες να αλληλεπιδρούν στο φυσικό κόσμο προσθέτοντας πάνω σε αυτόν ψηφιακές και εικονικές πληροφορίες. Σε αντίθεση με τα πρώτα συστήματα επαυξημένης πραγματικότητας, τα οποία παράγουν εικονικό περιεχόμενο μέσω ψηφιακών οθονών και κινητών συσκευών (κινητού τηλεφώνου, γυαλιών κλπ), η τεχνολογία της χωρικής επαυξημένης πραγματικότητας (Spatial Augmented Reality) διαχωρίζει τους χρήστες από τις κινητές συσκευές παρουσιάζοντας εικονικά αντικείμενα και ψηφιακές απεικονίσεις στο πραγματικό περιβάλλον. Αυτό επιτυγχάνεται με την χρήση προβολικών συστημάτων και της τεχνικής της χαρτογραφημένης προβολής. Με τον τρόπο αυτό οι οθόνες δεν συσχετίζονται με κάθε επισκέπτη ξεχωριστά και η Spatial Augmented Reality επιτρέπει την συνεργαζόμενη αλληλεπίδραση μεταξύ των επισκεπτών. Αυτός είναι και ο λόγος που παγκοσμίως κερδίζει μεγάλο έδαφος και προτιμάται πλέον σε εγκαταστάσεις στους μουσειακούς χώρους αλλάζοντας τον τρόπο της ομαδικής ξενάγησης και τις πληροφορίες που λαμβάνει ο επισκέπτης.
Η Interactive Light Designs είναι η πρώτη εταιρεία που φέρνει την τεχνολογία της χωρικής επαυξημένης πραγματικότητας στην Ελλάδα με ένα πρωτότυπο έργο αναφοράς στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών διαθέτει μόνιμα εκθέματα, πλούσια σε αριθμό αλλά και σε μουσειακή αξία τόσο στο κομμάτι της φυσικής ιστορίας όσο και στο τμήμα των μανιταριών.

Νέα πτέρυγα Μουσείου Μανιταριών

Στο πλαίσιο συνεργασίας μας σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε την τεχνολογία της χωρικής επαυξημένης πραγματικότητας στις 2 νέες αίθουσες του μουσείου. Στην πρώτη αίθουσα τοποθετήθηκαν από το μουσείο (ακριβή αντίγραφα) γλυπτά χειροποίητα μανιτάρια σε 2 εγκαταστάσεις (installations). Σε αυτές τις εγκαταστάσεις επαυξάνουμε τον χρωματισμό χρησιμοποιώντας 3d projection mapping σε κάθε γλυπτό μανιτάρι ξεχωριστά κάνοντας ορατές τις χρωματικές λεπτομέρειες από απόσταση τόσο στην πλευρά των κορυφαίων εδώδιμων όσο και στην πλευρά των κορυφαίων φαρμακευτικών μανιταριών. Στη συνέχεια με στοχευμένη προβολή παρουσιάζουμε τα μανιτάρια και τις ιδιότητες τους, διατροφικές και φαρμακευτικές, με αποκορύφωμα το 3d animation και την οπτικοποίηση της μεταφοράς της θεραπευτικής ενέργειας από τα γλυπτά μανιτάρια στον άνθρωπο.
Συμπληρώνοντας την δεύτερη αίθουσα και χαρτογραφώντας την εικαστική τοιχογραφία δημιουργήθηκαν και προβάλλονται 3d και 2d animation όπως τα άγρια ζώα στο κυνήγι της τρούφας που τρέχουν πίσω από τα δέντρα, το τάισμα των νεοσσών του θρυλικού Ασπροπάρη των Μετεώρων στην φωλιά του από το θηλυκό και το πέταγμα του αρσενικού πάνω από τους βράχους, έως το χορό και το θέατρο σκιών στην γιορτή του μανιταριού, κάτω από τα Μετέωρα.
Δύο μοναδικές πρωτότυπες εγκαταστάσεις που αποτελούν μια νέα και συναρπαστική εμπειρία για τους επισκέπτες που έρχεται να προστεθεί στην ήδη συναρπαστική περιήγηση τους στους καταπληκτικούς χώρους και στα μοναδικά για την Ελλάδα εκθέματα του μουσείου.

*Διευθύνων Σύμβουλος της Interactive Light Designs

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...