Η νέα εκπαιδευτική ενότητα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείου Μανιταριών

Κείμενο: Γιώργος Κωνσταντινίδης*

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι τα μανιτάρια, αυτοφυή και καλλιέργειας, συνιστούν ιδανική τροφή για τον άνθρωπο.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ιπποκράτης, περί το 500 π.Χ., προτείνει τη χρήση πυρωμένου μύκητα (προφανώς του μύκητα Fοmes fοmentarius – Έναυσμα το εναυσματικό, που είναι γνωστός με τη λαϊκή ονομασία Ίσκα) σε περιπτώσεις καυτηριασμών οστών και νεύρων: Καίειν δε τα μεν σαρκώδεα σιδηρίοισι, τα δε οστώδεα και νευρώδεα μύκησι. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η ίδια άποψη επιβιώνει στις μέρες μας στη λαϊκή θεραπευτική που συμβουλεύει: Κάψ’ το με Ίσκα.
Μία νέα ενότητα λοιπόν, με τίτλο 12 κορυφαία εδώδιμα και 12 κορυφαία θεραπευτικά μανιτάρια, έρχεται να αναδείξει αυτή τη διάσταση των μυκήτων και να συμπληρώσει την εκπαιδευτική θεματολόγια του Μουσείου Μανιταριών, συνδυάζοντας κείμενο (σε ελληνικά και αγγλικά), ζωγραφική και γλυπτική με σύγχρονες τεχνολογίες ψηφιακής απεικόνισης και προβολής, που καθοδηγούν την περιήγηση, δίνοντας έμφαση στο είδος που κάθε φορά παρουσιάζεται, εστιάζοντας στο σχετικό κείμενο και το αντίστοιχο εικαστικό έργο. Παράλληλα, χρησιμοποιώντας τεχνολογία λέιζερ, επιτυγχάνεται η ψηφιακή απεικόνιση και η σύνδεση των πολύτιμων στοιχείων του κάθε μανιταριού με τα συγκεκριμένα, ευεργετούμενα όργανα ή συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Επιπλέον υποστηρίζεται και η διαδραστική σχέση του επισκέπτη-χρήστη με πρωτότυπες ψηφιακές εφαρμογές τρισδιάστατης απεικόνισης-διερεύνησης, που καθιστούν την περιήγηση ιδιαιτέρως ελκυστική-απολαυστική.
Οι δράσεις του Μουσείου (γιορτή μανιταριού, τρουφοκυνήγι – τρουφομαγειρική), η γενικότερη μανιταροσυλλεκτική – μανιταροερευνητική δραστηριότητα αλλά και οι γενικότερες αναφορές στο περιβάλλον (γεωλογικά φαινόμενα, πανίδα, χλωρίδα), με έμφαση στα Μετέωρα και τον Ασπροπάρη, αποτυπώνονται σε τοιχογραφικές συνθέσεις που συνδυάζουν και πάλι θαυμάσια τη ζωγραφική με τη γλυπτική, συνδέοντας αισθητικά σε μία ενότητα τις νέες τοιχογραφίες με τις προηγούμενες.

 

*Συγγραφέας βιβλίων για τα μανιτάρια, Πρόεδρος των Μανιταρόφιλων Ελλάδας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...