Η βιοποικιλότητα των «ιερών βράχων»

Τα άλλα, «άγρια», Μετέωρα

Το μυαλό του περισσότερου κόσμου στο άκουσμα της λέξης «Μετέωρα»  σκέφτεται  τους μοναδικούς αυτούς γεωλογικούς σχηματισμούς με τα μοναστήρια στις κορυφές τους. Πολύ λιγότεροι είναι αυτοί που έχουν συνδυασμένους τους «ιερούς» αυτούς βράχους με κάτι άλλο, την μοναδική και σπάνια βιοποικιλότητα της περιοχής

Τα πουλιά των Μετεώρων

Τα κάθετα βράχια που ορθώνονται από τον κάμπο της Θεσσαλίας δημιουργούν έναν μοναδικό τρισδιάστατο κόσμο που λίγοι οργανισμοί μπορούν να εκμεταλλευτούν. Εδώ και χιλιάδες χρόνια οι κυρίαρχοι των Μετεωρίτικων βράχων είναι τα πουλιά! Οι αναρίθμητες τρύπες και φυσικές κοιλότητες αποτελούν το «σπίτι» για πολλά διαφορετικά είδη που επιλέγουν να κάνουν εκεί τις φωλιές τους προστατευμένα από τους θηρευτές , τις καιρικές συνθήκες αλλά και τον άνθρωπο. Ένας ταξιδευτής στην περιήγηση του στην περιοχή την Άνοιξη μπορεί να παρατηρήσει τους μεγαλοπρεπείς Μαυροπελαργούς ( συγγενείς του κοινού λευκού Πελαργού που όμως αποφεύγει τους ανθρώπους) τα σμήνη με φασαριόζικες Βουνοσταχτάρες, τον μικροσκοπικό αλλά ταλαντούχο αρχιτέκτονα της οικογένειας των πουλιών Βραχοτσοπανάκο που με περίσσια τέχνη χτίζει την φωλιά του από λάσπη, τον μοναχικό Γαλαζοκότσιφα να κελαηδά στην κορυφή κάποιου βράχου και τον μοναδικό Πετρίτη, το πιο γρήγορο ζώο του πλανήτη ή αν είναι λίγο πιο τυχερός το πιο σπάνιο «ξαδελφάκι» του το Χρυσογέρακο. Αλλά και τα δάση που περικυκλώνουν τα βράχια σφύζουν από «ιπτάμενη» ζωή! Κραυγαετοί, Φιδαετοί, Γερακαετοί, Τσίφτηδες, Κλειδωνάδες, Σιρλοτσίχλονα, Παρδαλοκεφαλάδες, Δρυομυγοχάφτες είναι μερικά μόνο μερικά από τα είδη που κάποιος μπορεί να συναντήσει στην γύρω περιοχή! Αναμφίβολά όμως το πουλί σύμβολο της περιοχής είναι ο Ασπροπάρης, το πιο σπάνιο πλέον πουλί της Ελλάδας!

Ο Ασπροπάρης στα Μετέωρα

Τα Μετέωρα και η ευρύτερη περιοχή των Χασίων-Αντιχασίων αποτελούσαν στο παρελθόν το βασίλειο του Ασπροπάρη! Σε κάθε σχεδόν κατάλληλη τρύπα ή σχισμή στον βράχο βρισκόταν ένα ζευγάρι. Μάλιστα ήταν η μοναδική περιοχή της Ελλάδας όπου το είδος φώλιαζε σε χαλαρές αποικίες και οι φωλιές είχαν μεταξύ τους πολύ μικρότερες αποστάσεις από ότι είναι συνηθισμένο. Όμως αυτό το εμβληματικό είδος χάνεται με γοργούς ρυθμούς από τα Μετέωρα… Βασικός υπαίτιος είναι τα δηλητηριασμένα δολώματα ή κοινώς φόλες που κάποιοι τοποθετούν στην ύπαιθρο σπέρνοντας αδιάκριτα  τον θάνατο..

Την δεκαετία του 80 «κατοικούσαν» στην περιοχή πάνω από 50 ζευγάρια, ενώ τον Αύγουστο του 1979 είχαν μετρηθεί 143 πουλιά στον σκουπιδότοπο της Καλαμπάκας. Πλέον τα Μετέωρα των πάλαι ποτέ 50 ζευγαριών έχουν μείνει μόνο με 1 ζευγάρι και  ένα μοναχικό αρσενικό που ψάχνει αγωνιωδώς ταίρι…

Η Χλωρίδα των Μετεώρων

Στην περιοχή απαντώνται τρία ενδημικά είδη λουλουδιών η Centaurea chrysocephala ή Centaurea kalabakensis και η Centaurea lactifolia. Αυτά τα λουλούδια με τα μικροσκοπικά άνθη που ο περισσότερες κόσμος θα προσπεράσει χωρίς να τα προσέξει έχουν κάτι το μοναδικό, βρίσκονται μόνο στην εν λόγω περιοχή και πουθενά αλλού στον κόσμο! Οι πληθυσμοί τους είναι μικροί και περιορισμένοι σε συγκεκριμένες περιοχές οπότε η επιβίωση τους είναι μια εύθραυστη υπόθεση.

Τα βράχια περικυκλώνονται δάση βελανιδιάς και πουρναριού ενώ σε διάφορα σημεία υπάρχουν διάσπαρτες  γέρικες αμυγδαλιές και ροδιές κατάλοιπα των οπωρώνων του παρελθόντος. Εκατέρωθεν του Πηνειού που διασχίζει τον Θεσσαλικό κάμπο ακριβώς κάτω από τα Μετέωρα υπάρχει ένα εκτενές δάσος Πλατάνου από τα μεγαλύτερα της χώρας. Πιο ψηλά στα Αντιχάσια εκτείνονται μεγάλα δάση οξιάς.

 

Η περιήγηση τόσο μέσα από τα βράχια όσο και στην γύρω περιοχή αποτελεί για τους λάτρεις της φύσης μια διαφορετική εμπειρία και ευχαρίστηση συναντώντας, βήμα, βήμα στο πανέμορφο και επιβλητικό αυτό τοπίο, πουλιά, ερπετά, λουλούδια, γωνιές μικρές κρυφές με απέραντη ομορφιά!

Τα μετέωρα μέσα από μια άγρια ματιά. Μια από της πολλές ματιές του μοναδικού αυτού τόπου!

Ας τον ανακαλύψουμε!

 

Βαβύλης Δημήτρης – Βιολόγος

Χειριστής σκύλου ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...