Καλλιέργεια Τρούφας
του Ντούλη Νίκου, Δασοπόνου
Η τρούφα είναι ένα σπάνιο είδος υπόγειου μανιταριού που συμβιώνει και αναπτύσσεται στις ρίζες κάποιων ειδών δένδρων ή και θάμνων. Πρόκειται για καρποφορίες ομάδας ασκομυκήτων οι μυκηλιακές υφές των οποίων περιβάλλουν τα ριζικά τριχίδια των ξενιστών τους σαν γάντι. Οι μύκητες αυξάνουν την ικανότητα των ριζών να προσλαμβάνουν από το έδαφος θρεπτικές ουσίες και ιχνοστοιχεία, ενώ απορροφούν από τις ρίζες κυρίως υδατάνθρακες. Το εδώδιμο αυτό μανιτάρι ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες με την ονομασία ύδνον. Οι Ρωμαίοι ήταν επίσης λάτρεις του ξεχωριστού αυτού εδέσματος. Άγνωστο γιατί, στην Ελλάδα σήμερα δεν το ξέρουν πολλοί παρότι αυτοφύεται σε αρκετές περιοχές. Οι κύριες χώρες παραγωγής αλλά και κατανάλωσης, είναι η Ιταλία και η Γαλλία.
Κάποια είδη μαύρης τρούφας μπορούν να καλλιεργηθούν. Η καλλιέργεια τρούφας γίνεται κυρίως σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς επίσης και σε άγονα κτήματα. Είναι μια αγροτική δραστηριότητα που μπορεί να φέρει μεγάλα έσοδα με ελάχιστη χειρωνακτική εργασία.
Για να μπορέσει κανείς να αρχίσει την καλλιέργεια τρούφας θα πρέπει πρώτα να προμηθευτεί δενδρύλλια όπου το ριζικό τους σύστημα να έχει μολυνθεί με το μυκήλιο μυκήτων του γένους tuber. Το σημαντικότερο ίσως στάδιο που θα χρειαστεί κανείς για την καλλιέργεια τρούφας είναι να βρει κανείς το σωστό έδαφος.
Τα καλύτερα εδάφη είναι τα επικλινή και αμμοαργιλώδη τα οποία έχουν την δυνατότητα να στραγγίζουν πολύ καλά. Ανάλογα με το είδος της τρούφας που θα καλλιεργηθεί, αντίστοιχα ανάλογες είναι και οι απαιτήσεις του κάθε εδάφους. Η μαύρη τρούφα αναπτύσσεται κυρίως σε αλκαλικά και ασβεστολιθικά όπου η οξύτητα τους κυμαίνεται από 7,4-8,4 (ph), κυρίως σε υψόμετρα από 300-1000 μέτρα, σε περιοχές ξηρές όπου δεν μπορούν να γίνουν άλλες αγροτικές δραστηριότητες.
Η χρησιμοποίηση αζωτούχων ή άλλων λιπασμάτων απαγορεύεται όπως και το να χρησιμοποιήσει κανείς φυτοφάρμακα. Μπορεί κανείς αν το επιθυμεί, για να μπορέσει να απομακρύνει τυχόν ζιζάνια που μπορεί να αναπτυχθούν, να χρησιμοποιήσει χορτοκοπτικό μηχάνημα καθώς και το σκάλισμα γύρω από την περιοχή να γίνει σε βάθος μέχρι 5 εκατοστών. Στην περίοδο του καλοκαιριού, αν στην περιοχή έχει να βρέξει περισσότερες από 15 ημέρες, τότε η άρδευση του εδάφους είναι επιτακτική. Η άρδευση σε εδάφη που έχουν κλίση είναι πολύ εύκολη και για την εγκατάστασή της τα έξοδα είναι πολύ λίγα.
Απαραίτητο για να καλλιεργήσει κανείς τρούφα είναι η περίφραξη της φυτείας με τσιμεντένια βάση και με δυνατό σύρμα, ώστε να προφυλάξει τόσο αρχικά τα δενδρύλλια όσο και αργότερα την τρούφα από τα ζώα.
Συνοπτικά, τα βασικά έξοδα για την καλλιέργεια της τρούφας αφορούν:
- Την απόκτηση δενδρυλλίων
- Την εγκατάσταση αρδευτικού συστήματος
- Την κατασκευή περίφραξης
Ακόμα για την καλλιέργεια της τρούφας θα πρέπει να γνωρίζουμε τα παρακάτω:
- Καταλληλότητα του χωραφιού. Τα καταλληλότερα χωράφια για καλλιέργεια τρούφας είναι εκείνα που έχουν ελαφριά κλίση και που τα βλέπει καλά ο ήλιος έτσι ώστε να μπορούν να στραγγίζουν εύκολα.
- Η καταλληλότητα του εδάφους. Πριν αρχίσει η καλλιέργεια της τρούφας θα πρέπει πρώτα να ελεγχθεί το ph του και να διαπιστωθεί αν είναι κατάλληλο για καλλιέργεια.
- Το είδος του φυτού που θα φυτευτεί. Πρέπει να γίνει σωστός καθορισμός του είδους του δέντρου με τον κατάλληλο μύκητα της τρούφας και σύμφωνα πάντα με το κλίμα και το έδαφος της περιοχής.
Η καλλιέργεια τρούφας είναι μια σχετικά εύκολη διαδικασία και δίνει τη δυνατότητα σε όποιον ασχοληθεί με αυτή να προσθέσει ένα σημαντικό ποσό στο εισόδημά του.